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QUESTION ANSWER 

1.  NEW MARKING 

 

Can you describe the Croatian rules regarding the 

application and appearance of the deposit-refund label on 

the packaging from January 1, 2023, taking into account the 

introduction of the euro as the official currency in the 

Croatia and the dual display of the deposit-refund fee? 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The appearance and basic rules of applying the new symbol of the 

Croatian deposit refund scheme for beverages will be prescribed by the 

Ordinance on packaging and waste packaging, single-use plastic 

products and fishing gear containing plastic, which draft is currently  

published on the Central Portal for Consultations with the Public 

(https://savjetovanja.gov.hr). Draft of Ordinance was available for public 

consultation  in period from 10. November until 10. December 2022. 

Products in packaging marked with the existing symbol of the Croatian 

deposit refund scheme and in accordance with the currently valid 

Ordinance on packaging and waste packaging ("Official Gazette" No. 

88/15, 78/16, 116/17, 14/20 and 144/20), which have been placed on the 

market of the Republic of Croatia before the entry into force of the new 

Ordinance, will be able to be sold until their stocks run out, which means 

that consumers will also be entitled to a refund of the amount of the 

returnable fee when returning such marked packaging to stores and 

recycling yards. 

The transitional adjustment period for both existing and new products 

that are/will be in the deposit-refund system will be regulated through 

the transitional and final provisions of the cited Ordinance and 

manufacturers will be given a long enough time to align their operations 

with the new requirements for labeling packaging covered by the 

deposit-refund system. 

https://savjetovanja.gov.hr/


 

The amount of the returnable fee will be prescribed by the regulation of 

the Government of the Republic of Croatia. The draft proposal of this 

regulation will also be published on the Central Portal for Consultations 

with the Public. 

 

Regarding the double declaration of the price of the returnable fee, 

according to Article 44, paragraph 5 of the Law on the introduction of the 

euro as the official currency in the Republic of Croatia (Official Gessate, 

No 57/22), a business entity is not obliged to declare the price and another 

monetary statement of value twice: 

– returnable fees on packaging 

– packaging returnable fees that are visible on the automated device 

for collecting waste packaging 

 

2.   

Who is obliged to take over the waste beverages packaging 

included in the deposit-refund schemes? 

 

According to Article 24 of the Ordinance on Packaging and Waste 

Packaging ("Official Gazette", No. 88/15, 78/16, 116/17, 14/20 and 

144/20), a seller selling in sales premises larger than 200 m2 (shop, 

shopping center, etc.) and the person who manages the recycling yard are 

obliged and allowed to collect waste beverage packaging from consumers 

- natural persons in the amount of up to 80 waste packaging units per day 

per individual consumer. 

 

If the seller does not act in accordance with the above, it is necessary to 

contact Environmental Protection and Energy Efficiency Fund which 

manages the refund system via e-mail address: kontakt@fzoeu.hr or call: 

01 5391 800, or report the case to the Department of Environmental 

Protection Inspection at State Inspector's Office of the Republic of 

Croatia via e-mail pisarnica.dirh@dirh.hr.  

 

3.    

mailto:kontakt@fzoeu.hr
mailto:pisarnica.dirh@dirh.hr


How many packaging units can a seller (store, shopping 

center, etc.) take back per day in the deposit-refund schemes 

and how is this legally regulated? 

Collection of waste beverages packaging included in the deposit-refund 

schemes is prescribed by the Ordinance on packaging and waste 

packaging ("Official Gazette", number 88/15, 78/16, 116/17, 14/20 and 

144/20). According to Article 24 (7) of that Ordinance, the seller (store, 

shopping center, etc.) and the person who manages the recycling yard are 

obliged and allowed to collect waste beverages packaging from 

consumers - natural persons up to a maximum of 80 waste packaging 

units per day per individual consumer . 

 

  

MARKING, PLASTIC BAGS IN THE FIELD OF PACKAGING AND WASTE PACKAGING 

 

 

4.   

Is there obligation to label the packaging with recycling 

label and the packaging material label in Croatia? 

 

 

Article 13 (6) of the Ordinance on Packaging and Waste Packaging 

("Official Gazette", No. 88/15, 78/16, 116/17, 14/20 and 144/20) 

stipulates that the manufacturer may voluntarily, with a view to more 

efficient collection, reuse and recovery, including recycling of waste 

packaging, mark the packaging according to the type of packaging 

material, in which case the manufacturer is obliged to use the packaging 

material identification system in accordance with the COMMISSION 

DECISION of 28 January 1997 establishing the identification system for 

packaging materials pursuant to European Parliament and Council 

Directive 94/62/EC on packaging and packaging waste (Text with EEA 

relevance) (Decision 97/129/EC). Obligation to mark the packaging with 

a numerical code and an abbreviation of the packaging material, as well 

as with some of the recycling symbols (Mobius loop, etc.) is not 

prescribed, and placing these symbols on the packaging is a business 

decision of the manufacturer. 

. 

5.    



How is packaging marked in order to inform the 

seller/consumer/end user about the essential properties of 

the product and its packaging regarding the dangerous and 

harmful substances they contain and about the way to deal 

with the product and packaging when they become waste? 

Article 12 of the Ordinance on packaging and waste packaging ("Official 

Gazette", No 88/15, 78/16, 116/17, 14/20 and 144/20) stipulates 

following : "The manufacturer is obliged to label the packaging and other 

appropriate way to inform the seller and the consumer about the essential 

properties of the product and its packaging regarding the dangerous and 

harmful substances they contain and about the way to deal with the 

product and packaging when they become waste." 

Article 13 (5) of the same Ordinance, regulates the labeling of packaging 

placed on the Croatia market, stipulates following "A manufacturer who 

places on the market products in packaging that creates waste packaging 

that is hazardous waste is obliged to label such packaging in accordance 

with the regulation governing the classification, labeling and packaging 

of substances and mixtures". 

Pursuant to Article 3, Paragraph 2 of the same Ordinance, the 

aforementioned labeling obligation must be in accordance with 

Regulation (EC) no. 1272/2008 of the European Parliament and of the 

Council of 16 December 2008 on classification, labelling and packaging 

of substances and mixtures, amending and repealing Directives 

67/548/EEC and 1999/45/EC, and amending Regulation (EC) No 

1907/2006 (Text with EEA relevance) (OJ L 353, 31 December 2008). 

According to Article 13 (7) of aforementioned Ordinance, the markings 

from Paragraph 5 of this Article must be placed on the packaging itself, 

on the label, declaration or on the label attached to the packaging. Labels 

must be clearly visible, easily legible and permanent and durable even 

after opening the packaging. 

Instructions on how to handle the product and packaging when they 

become waste do not have to be placed on the packaging itself, but it is 

also possible for the consumer/customer/end user to receive the 

information via the Safety Data Sheet (SDS) or in some other appropriate 

way as prescribed by Article 12 of the Ordinance on Packaging and Waste 

Packaging.  

 



6.   

Which plastic bags are prohibited from being placed on the 

Croatian market? 

 

 

According to articles 17 (2) and 192 of the Waste Management Act 

("Official Gazette", No. 84/21) from January 1, 2022, it is prohibited to 

put on the Croatian market light plastic carrier bags, except very light 

plastic carrying bag. In accordance with the definitions of plastic bags for 

carrying in Article 4 of mantioned Act, the aforementioned ban refers to 

plastic bags that are given or sold to consumers at the point of sale of 

goods or products, with a wall thickness of less than 50 micrometers, 

including those with a wall thickness of less than 15 micrometers which 

do not meet the requirements to be considered very light plastic carrier 

bags. 

 

The placing on the market and use of very light plastic carrier bags, i.e. 

those with a wall thickness of less than 15 micrometers and which are 

used solely for hygiene reasons or which serve solely as primary 

packaging for bulk food when this helps prevent food waste and is further 

permitted. 

7.   

Is there charging obligation for very light plastic carrier 

bags, those with a wall thickness of less than 15 

micrometers? 

 

Charging obligation or charging prohibition of very light plastic carrier 

bags to customers is not stipulated, and therefore it is a business decision 

of the seller. In the event that such very light plastic carrier bags are 

distributed free of charge to customers, according to Article 14a (2) of the 

Ordinance on packaging and waste packaging ("Official Gazette", 

number 88/15, 78/16, 116/17, 14/20 and 144/20) seller is obliged to 

display a visible notice to consumers about the economical and rational 

use of these bags with the content label “USE PLASTIC BAGS 

SPARINGLY” in places where they provide very light plastic carry bags 

for free. 

 

WASTE MANAGEMENT FEE FOR SPECIAL CATEGORY OF WASTE 

8.    



How will the waste management fee, which product 

producers pay in the extending producer responsibility   

system, be determined from January 1, 2023? 

  

 

 

 

Regulation on waste management based on the Article 56, paragraph 4 

and Article 104, paragraph 10 of the Waste Management Act ("Official 

Gazette", number 84/21) is currently being drafting. This regulation will 

regulate the types products for which the waste management fee should 

be paid and the method of calculating the waste management fee. 

Environmental Protection and Energy Efficiency Fund will determine the 

amount of the fee in a special procedure based on the provision of 

Regulation on waste management. 

The provisions of the Waste Management Act and the currently valid 

regulations shall apply until the Regulation on waste management enters 

into force. 

9.  How will the waste management fee be calculate from  

national currency to the euro from January 1, 2023?                                                                                                                     

 

 

 

The Waste management fee be calculate from national currency to the 

euro from January 1, 2023 according to provision of Decision of the 

Government of the Republic of Croatia on the announcement of the 

introduction of the euro as the official currency in the Republic of Croatia 

("Official Gazette", number 85/2022), adopted on the basis of the Law on 

the introduction of the euro as the official currency in the Republic of 

Croatia ("Official Gazette", number 57/22 and 88 /22). 

 

Monetary amounts will be converted from national currency into the euro 

respecting the provision of the Articles 4. and 5. of Regulation (EZ) No. 

1103/97. 

 

 

 

 

 


